Veranda

Een veranda kent iedereen natuurlijk wel. Dit bijgebouw is een aanbouw aan de woning en lijkt misschien wel een beetje op een terrasoverkapping. Maar dan wel eentje die volledig afgesloten is.

De meeste bijgebouwen zijn apart staande gebouwen die in de tuin of in de nabije omgeving van de woning worden geplaatst. Een veranda verschilt hierdoor, doordat het één van de weinige bijgebouwen is die als verlengstuk van je woonomgeving wordt gebruikt.
Een veranda doet dat dan ook uitstekend. Het vergroot je woonoppervlak en zorgt niet voor vervelende nadelen. Dat komt omdat een veranda perfect wordt geïsoleerd en voorzien van alle nutsvoorzieningen die je maar wilt.

veranda

Soorten veranda’s

Natuurlijk heb je heel wat keuze met een veranda. Enerzijds is er de materiaalkeuze, anderzijds kan je kiezen voor de leefveranda (of woonveranda) en de aanbouwveranda.

De leefveranda

Bij een leef- of woonveranda wordt in de meeste gevallen erg weinig gebruik gemaakt van glazen daken. Er wordt meestal gekozen voor een plat dak, waar eventueel nog een balkon of nieuwe kamer kan worden gemaakt.
Het gaat hierbij dus echt om een uitbreiding van de woning, met een extra kamer.
De stijl van de woning wordt doorgetrokken en er komt in feite gewoon een extra ruimte bij. Om het verandagevoel te behouden wordt wel veel gekozen voor heel wat ramen. Zo krijg je een mooi uitzicht en ben je met de natuur verbonden.
 

De aanbouwveranda

De meest gevraagde veranda blijft de aanbouwveranda. Dit type wordt bijgebouwd aan een plaats waar reeds een groot gat is (denk aan schuifpuien, terras, …) of waar zo’n groot gat kan worden gemaakt. De aanbouw wordt aan de woning geïnstalleerd. Typisch voor zo’n aanbouwveranda is de hoeveelheid glas die wordt gebruikt. Zowel dak als wanden worden voorzien van glas.
Hierbij is het dak in de meeste gevallen ook (licht) hellend.
Om een te veel aan warmtestraling tegen te gaan wordt tegenwoordig meer gekozen voor hoogrendementsglas.(superisolerende beglazing)

veranda bijgebouwen

Voordelen en nadelen

Voordelen

 • Een veranda maakt het woonoppervlak groter.
 • Door veel gebruik te maken van glas zie je meer van je tuin en de natuur.
 • Breng meer licht (en warmte) in huis.
 • Hedendaagse veranda’s zijn uitstekend geïsoleerd.

Nadelen

 • Nieuwsgierige omwonenden kunnen een kijkje binnenhuis nemen.
 • Te veel aan zonlicht kan oververhitting veroorzaken.
 • Duur.

veranda overkapping

Kostprijs veranda

Een veranda is, net zoals eender welk bijgebouw, geen lichte investering. Afhankelijk van verschillende zaken zal de prijs toe- of afnemen.
De grootte, materiaalkeuze, het type veranda, werkkosten, extra’s, isolatie, type glas, … zullen onder meer enkele factoren zijn die de uiteindelijke kostprijs gaan beïnvloeden.
Vraag een offerte aan om een exacte prijs te weten te komen. Zo’n offerte strekt trouwens tot geen aankoopverplichting. Je kan deze dus ook louter informatief aanvragen.

 • Naam + Voornaam

  Straat + huisnummer

  Postcode

  Gemeente

  Email adres

  Telefoonnummer

  Welk bijgebouw?

  Materiaal bijgebouw?

  Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

  De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Bij-gebouwen.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via offerte@terras-overkappingen.be. Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.